Over

architect, architecture critic, director of ARCAM (Amsterdam, NL)

Maarten Kloos (Haarlem, 1947) studeerde van 1966 tot 1976 bouwkunde aan de Technische Universiteit in Delft. Tijdens en na zijn studie werkte hij bij verscheidene architecten in Amsterdam (Oyevaar Stolle Van Gool, Herman Hertzberger) en Parijs (Jean Dubuisson). Vanaf 1979 doceerde hij architectonische vormgeving aan de Technische Universiteit in Delft en aan diverse academies. Van 1981 tot 1986 was hij hoofd van de afdeling Architectuur aan de Amsterdamse Academie van Bouwkunst. Door de jaren heen gaf hij vele lezingen aan architectuurscholen en –instituten in binnenland en buitenland.

Kloos schreef talloze artikelen, onder andere voor buitenlandse tijdschriften alss L’Architecture d’Aujourd’hui en Werk, Bauen + Wohnen. Vanaf 1976 heeft hij regelmatig gepubliceerd in wonen-TA/BK (later Archis). Van dit blad was hij van 1990 tot en met 1997 redactielid.
Daarnaast was hij van 1979 tot 1986 als architectuurcriticus verbonden aan De Volkskrant.
Belangrijke boeken van zijn hand zijn Le paradis terrestre de Picassiette (Paris, 1979), Alexander Bodon, architect (Rotterdam, 1990), Schiphol Architecture (Amsterdam, 1996) en Godin van de Zuidas. De Minervalaan – as in tijd en ruimte (Amsterdam, 1999).

In 1986 was Kloos medeoprichter van ARCAM, het Architectuur Centrum Amsterdam, waarvan hij tot op heden directeur is. In die functie heeft hij vele debatten en tentoonstellingen georganiseerd over nieuwe architectonische en ruimtelijke ontwikkelingen in de Amsterdamse regio. Hij introduceerde de ARCAM POCKETS, een reeks meertalige pockets waarvan hij de eindredactie voert. Daarnaast was Kloos initiator van geruchtmakende projecten als ‘Boomtown Amsterdam’ (1988) en de ARCAM KAART (1995). Deze (digitale) kaart kent vele navolgingen, waarvan de Nieuwe Kaart van Nederland het bekendst is. ARCAM zelf vervulde een voorbeeldfunctie voor de vele architectuurcentra die inmiddels bestaan. Om de activiteiten van de Nederlandse architectuurcentra te coördineren nam Kloos in 1992 het initiatief tot de oprichting van het Overleg Lokale Architectuurcentra (OLA).

Naast zijn werkzaamheden bij ARCAM leverde Kloos bijdragen aan vele publieke debatten en publicaties en zat hij diverse malen in prijsvraagjury’s (Archiprix, Prix du Moniteur, ‘De Zeven Pyramides’, Europan) en adviescommissies (o.a. de Stedebouwkundige Adviescommissie Museumplein). Hij was curator van de expositie ‘Remaking.NL’ die ten tijde van de Expo 2000 in Hannover te zien was en directeur Cultuur van de Ronde van het Groene Hart, een professionele wielerkoers waarmee op zijn initiatief aandacht werd gevraagd voor de ruimtelijke ordening in de Randstad. Hij is bestuurslid van de Stichting Het Van Doesburghuis in Meudon en de Stichting Europan Nederland, en is 2009 toegetreden tot de Raad van Toezicht van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In 2000 werd hem de prestigieuze Rotterdam-Maaskantprijs toegekend.

4 Responses to Over

 1. Cees van Emst says:

  Geachte Heer,

  Afgelopen week heb ik de docu gezien over de architectuur aan het IJ in Amsterdam Noord. Tja waar bleef het IJplein eigenlijk? Vond het op deze manier wel ‘goedkoop’ scoren. Ik wil ook erg graag op Overhoeks wonen maar waar moet ik als medewerker in de GZ het geld vandaan halen.
  Zelf heb ik 5 jaar op het IJplein gewoond. Met best veel plezier maar IJburg lonkte. Wat me wel stak is dat de buurt verloederde. Zwerfvuil, steeds meer gestoorde bewoners. Had bijvoorbeeld Sail een reden kunnen zijn voor een opknapbeurt gebeurde er niets. Ik heb wel eens de stadsdeelraad geschreven en eindigde met het nieuwe toverwoord is Overhoeks en dat lijkt nog steeds zo te zijn. En dit soort projecten zijn er echt niet voor mensen zoals ik maar alleen voor degenen met geld denk ik. En die integreren toch nooit in Noord?
  Maar we wonen nu met zoveel plezier op IJburg dat we dit (achteraf gezegd natuurlijk) veel eerder hadden moeten doen.
  Misschien eens aandacht op tv voor IJburg?

  Met Groet,

  Cees van Emst
  Erich Salomonstraat 108
  1087EH Amsterdam
  020-6841965

 2. Emiel Lamers says:

  Beste Maarten,

  We hebben elkaar in Parijs en onlangs bij de tentoonstelling over jonge franse architecten gesproken. Volgende week woensdag komt er een groep stedenbouwkundige uit Marne La Vallée naar Amsterdam. Die avond zouden ze jou graag willen uitnodigen voor een diner. Als je het leuk vindt om daarbij te zijn en als je tijd hebt, ben je van harte welkom.

  Gr, Emiel Lamers: 06-246 17 053

 3. R says:

  Beste Maarten (als ik zo vrij mag zijn),
  Onlangs genoten m’n vrouw en ik van een bezoek aan het huis van Picassiette. Een verrassing daarna was uw (antiquarisch gevonen) boek over hem, waar ik nu van geniet.
  Wonderlijk dat het Palais Idéal van Cheval veel meer bezoekers trekt. Eerlijk gezegd vonden we het in het niet vallen in vergelijking met Picassiette.
  Hartelijke groet,
  Rob van Eeden

 4. mick eekhout says:

  Maarten,

  ik zou je graag mij emeritaatsrede willen sturen van 20 maart 2015, mag ik daarvoor je postadres noteren?

  Mick Eekhout

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *